Eğitimde Engelli Hakları: Okulda Birlikte, Hayatta Birlikte 2

Proje Künyesi
Kurum : Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı
Amacı : Okul öncesi ve ilkokul seviyesindeki öğrencilerde engelli farkındalığı yaratılması; interaktif materyaller ile engelli ve engelsiz öğrencilerin kaynaşmasının sağlanması
Bölge : İstanbul
Hibe Tutarı : 498.209 TL
Proje Ortağı : İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
Proje Süresi : 01 Ekim 2018 - 30 Eylül 2019
Durumu : Devam Ediyor
Proje Yılı : 2018

Mevcut Durum

Eğitim hakkı tüm bireylerin sahip olduğu, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelerle garanti altına alınmış temel bir haktır. Ancak mevcut yasal düzenlemelere rağmen engelli çocukların eğitim haklarından tam anlamıyla yararlanamadıkları ve kaliteli eğitime erişimde problem yaşadıkları bilinmektedir. Öğretmenlerin bu konuda yeterince bilgi sahibi olmaması, velilerin olumsuz tutumları, engelli çocukların erişimine uygun fiziki eğitim ve öğrenme ortamının olmaması ve engelsiz çocukların engelli akranlarına yönelik tutum ve davranışları eğitimin önünde engel oluşturmaktadır. Tüm aktörlerin bilgilendirilerek okul ikliminin dönüştürülmesi ve okullarda engellilik kavramının olağanlaştırılması gerekmektedir.

Projenin Hedefledikleri

• Projenin ilk yılında hazırlanan animasyon film, kutu oyunu ve etkinliklerin pilot okullarda uygulanması sağlanacak, öğretmen eğitimleri yapılacak ve öğretmenlere sınıf içinde süpervizyon verilecek.
  • Öğretmenler arasındaki bilgi ve deneyim paylaşımını artırmak için 6 öğretmen buluşması ve 4 okul bazlı toplantı düzenlenecek.
  • 20 Kasım Çocuk Hakları Günü, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası gibi belirli gün ve haftalarda 2 pilot okulda kapsamlı farkındalık çalışmaları yürütülecek.
  • Kapsayıcı eğitim konusunda veli-öğretmen iletişiminin güçlendirilmesi için 300 veli ve 100 öğretmenin katılımıyla bir araştırma yürütülecek.
  • Projede üretilen tüm içeriklerin ve araştırmaların paylaşılması için proje web sitesi kurulacak ve kaynak havuzu oluşturulacak.