Fark Yaratan Sınıflar - Fark Yaratan Ebeveynlik 2

Proje Künyesi
Kurum : ASHOKA Vakfı
Amacı : Sınıf içinde ve dışında, sosyal duygusal öğrenme becerilerinin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması
İlleri : Türkiye Geneli
Hibe Tutarı : 330.000 TL
Proje Ortağı :
Proje Süresi : 2 Ocak - 31 Aralık 2018

MEVCUT DURUM

Değişen dünya koşullarında çocukların ve gençlerin, bugün ve gelecekte toplumsal sorunlara ilişkin sorumluluk alan, yenilikçi çözümler üreten ve topluma pozitif katkı sağlayan bireyler olmaları için problem çözme, eleştirel düşünme, empati, ekip çalışması ve sorumluluk, liderlik ve özgüven gibi fark yaratan becerilerinin desteklenmesi gerekmektedir. Bu becerilerin desteklenmesi için hem sınıf içi iyi uygulama örneklerine erişmek, görselleştirmek ve öğretmenlerin kullanımları için yaygınlaştırmak, hem de sınıf dışı ortamlarda bu becerileri geliştirmeye yönelik ebeveynlerin güçlenmesine destek olmak gerekmektedir.

PROJENİN HEDEFLEDİKLERİ

• farkyaratansiniflar.org sitesine fark yaratan becerileri destekleyen yeni uygulama örneklerinin videoları eklenecek ve yaygınlaştırılacak.
  • Mevcut içerikler eğitim alanından paydaşlarla yüz yüze eğitim modüllerine dönüştürülecek.
  • Ebeveynlerin sosyal duygusal öğrenme becerilerine verdikleri önemin/algının ölçümü ve ihtiyaç analizi yapılacak.
  • Ebeveynlerle farklı platformlar üzerinden paylaşılabilecek materyaller hazırlanacak ve yaygınlaştırılacak.
  • Ebeveynlerin çocuklarda fark yaratan becerileri desteklemesi için kolay uygulanabilir ve pratik önerilerin paylaşılacağı uzun soluklu bir iletişim kampanyası uygulanacak.

PROJE SONUÇLARI

• Sınıf içinde fark yaratan becerileri destekleyen 35 yeni uygulama örneği videolaştırıldı ve farkyaratansiniflar.org platformunda yayınlandı.
  • Fark Yaratan becerilerin desteklenmesi için öğretmenlere yönelik yüz yüze eğitim modülleri oluşturuldu ve pilot uygulamaları gerçekleştirildi.
  • Videolarda geliştirdiği uygulamayı anlatan öğretmenler ile platformu takip eden öğretmenleri bir araya getirmek ve uygulama örnekleri üzerine daha derinlikli tartışmalara alan açmak amacıyla online buluşmalar düzenlendi.
  • “Öğrenme için Duygulara Yer Açmak” başlıklı konferans 400 kişinin katılımı ve 1.500 kişiye ulaşan canlı yayınla gerçekleştirildi. Türkiye’den ve dünyadan ilham veren hikayelerin ve yaklaşımların anlatıldığı etkinlikte yapılan tüm konuşmaların videoları internet sitesinde yayınlandı.
  • Ebeveynlere yönelik çalışmalara yön verebilmek için farklı ebeveyn gruplarıyla odak grup görüşmeleri gerçekleştirildi.
  • Fark Yaratan Ebeveynlik Projesi’nin Lansmanı 150 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
  • Ebeveynlere yönelik fark yaratan becerileri desteklemek için ipuçları ve öneriler düzenli olarak sosyal medya üzerinden paylaşıldı.

KATILIMCI GÖRÜŞLERİ

“Eğitim kesinlikle daha çok öğretmene ulaştırılmalı. Umutlu, heyecanlı, canlı, diri ve meraklı hissettirdiğiniz için teşekkür ederim.”Fark Yaratan Beceriler Öğretmen Eğitimi Katılımcısı

“Eğitim deyince genellikle öğrencilerin akademik başarılarına odaklanıyoruz. Öğrencilerin duygusal yönden gelişimlerini göz ardı ediyoruz. İlk defa bir sitede öğrencileri duygusal yönden desteklemeyle ilgili bilgiler buldum.” Değerlendirme Anketine Katılan Bir Öğretmenı

“Öğretmen adayı olarak öğrencilerime daha yararlı olabilmemi sağlayacak çeşitli uygulamalar ve bilgilendirmeler bulabildiğim bir site, elimin altında böyle bir kaynak bulunması çok mutlu edici ve motive edici bir durum.” Değerlendirme Anketine Katılan Bir Öğretmenı