Fasla Anter Alp

Haftanın Fark Yaratanı; Kızıltepeli Kadınlara Yeni Bir Dünya Sunan Fasla Anter Alp

Sabancı Vakfı'nın katkılarıyla hayata geçen "Fark Yaratanlar" programının 21 Mart 2010 tarihindeki konuğu, Mardin'de kurduğu kooperatif sayesinde kadınların iş yaşamına katılmasını sağlayarak fark yaratan Fasla Anter Alp.

Fasla Anter Alp, Mardin'de Halk Oyunları Eğitmeni olarak görev yaptığı dönemde, yedi kadın ile birlikte, Kızıltepe Destek Kadın Çevre Kültür İşletme Kooperatifi'ni kurdu. Mardin-Kızıltepe'nin Belediye Başkanı'na kadınlardan gelen yardım talepleri, kooperatifin kurulmasında itici bir güç oldu. Fasla Anter Alp, kurduğu bu kooperatif sayesinde, hayatın yükünü omuzlarında taşıyan birçok kadına yeni bir dünya sunarak fark yaratıyor.

Fasla Anter Alp, başkanlığını yaptığı Kızıltepe Destek Kadın Çevre Kültür İşletme Kooperatifi ile bölgedeki kadınlar için okuma yazma, bilgisayar ve girişimcilik gibi çeşitli konularda eğitimler düzenliyor.

Kooperatif bünyesinde kurulan atölye ile kadınların üretim yapmalarına olanak sağlanıyor. Kadınlar, bardak ve tencere altlığı, hamak, kırlent ve hatta cep telefonu kılıfı dokuyorlar, yöresel tandır ekmeği yapıyorlar. Kök boyayla yünden dokunan ürünler ve tandır ekmeği gibi birçok ürün İstanbul'da Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın "Nahıl Mağazası"nda satılıyor. Kızıltepe Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından da desteklenen kooperatifin faaliyetlerinden şimdiye kadar 180 kadın yararlanmış durumda.

Daha fazla bilgi için:

www.kadinkooperatifleri.org