Kazım Demirel Sevgi Eğitim Derneği

Down Cafe Engellilere Umut Işığı Oldu

Sabancı Vakfı’nın yeni Fark Yaratan’ı; zihinsel engelli ve down sendromlu çocukların hizmet verdiği “Down Cafe” projesini hayata geçiren Ereğli’deki Kazım Demirel Sevgi Eğitim Derneği oldu.

Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında da desteklenen Kazım Demirel Sevgi Eğitim Derneği, ilk olarak Konya’nın Ereğli ilçesinde, zihinsel engelli ve down sendromlu gençlerin çalıştığı Sevgi Down Cafe’yi açtı.

Hayata geçirilen kafe ile hem Ereğli’de down sendromlu ve zihinsel engelli gençlere bakışın değiştirilmesi, hem de uygulama okulunda eğitim alan öğrencilerin istihdam edilebilecekleri ve öğrendiklerini uygulayabilecekleri bir alanın oluşturulması hedeflendi.

Projenin ilk faaliyetleri kapsamında, 37 zihinsel engelli genç, yiyecek ve içecek hizmetleri konusunda yetiştirilirken, 24 gence de kafede uygulamalı eğitim veriliyor. Gençlerin her gün saat 9:00 ile 17:00 arası staj uygulaması kapsamında görev aldığı kafede, zihinsel engelli ve down sendromlu gençler ay sonunda çalıştıkları saat karşılığı kadar ücret de alıyorlar. Eğitim alan ve kafede uygulama yapma fırsatı bulan down sendromlu gençlerinden 8 tanesi Ereğli’de iki ayrı iş yerinde istihdam edilmeye başlandı.