Mehmet Selim Baki

Haftanın Fark Yaratanı; "Barış için Müzik" Projesiyle Çocuklar için Karşılıksız Müzik Eğitimi Sağlayan Mehmet Selim Baki

Sabancı Vakfı'nın katkılarıyla hayata geçen ''Fark Yaratanlar'' programının 24 Ocak 2010 tarihindeki konuğu, "Barış İçin Müzik" Projesiyle çocuklara müzik eğitimi sağlayan ve barışın sesini müzik ile duyuran Mehmet Selim Baki.

Mehmet Selim Baki yıllarca Türkiye ve Almanya'da çalışmış bir mimar. Yedi yıl önce tüm işlerini feshetti ve tüm zamanını çocuklar için gerçekleştirdiği gönüllü çalışmalara adadı. 2005 yılında kişisel çabalarıyla "Barış için Müzik" projesini hayata geçirdi. Proje ile 7-14 yaşları arasındaki alt gelir grubundan olan çocuklar, Edirnekapı'da müzik eğitimi alıyor. Baki, mümkün olduğu kadar çok çocuğa karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlayarak barışın sesini müzikle duyuruyor.

İlk olarak Edirnekapı'daki bir ilköğretim okulunda başlayan proje ile çocuklara uygun eğitim ortamları hazırlanıyor, öğretmenler istihdam ediliyor, enstrümanlar temin ediliyor. Tüm bu faaliyetlerin masrafları, Baki'nin kişisel olanaklarıyla karşılanıyor.

"Barış için Müzik" projesinin temel müzik eğitimine şimdiye dek 250 öğrenci katıldı. 2009-2010 döneminde üç okulda ve merkezde düzenli eğitim gören öğrenci sayısının 200'e ulaşması hedefleniyor. Geçen yıl, İTÜ Devlet Konservatuarı sınavlarını 2 çocuk kazandı. Ayrıca, projeye katılan çocuklar arasındaki şiddet olayları azaldı ve çocuklarda belirgin bir özgüven artışı sonucu çocuklar büyük topluluklar önünde performanslarını sergileyebildi. Proje, 2009 yılının Kasım ayında Almanya'daki Deutsche Bank tarafından her yıl en duyarlı sosyal sorumluluk projelerine verilen dünyaca ünlü "Urban Age Ödülü"nün sahibi oldu. Ayrıca, Fransız Kültür Merkezi ve Akbank Oda Orkestrası Şefi Cem Mansur da atölyeyi destekleyenler arasında.

Daha fazla bilgi için: www.barisicinmuzik.org