Rasim Uyan

Berber Dükkanından Tek Kişilik Dev Çevre Hareketi

Sabancı Vakfı, toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini”, “Fark Yaratanlar” programıyla kamuoyuna anlatmaya devam ediyor.

Sabancı Vakfı’nın yeni Fark Yaratan’ı; “Bir gün değil her gün çevreciyim” diyerek Kocaeli’deki kuaför dükkanında atıkların geri dönüşümü için çalışmalar yapan ve çalışmalarını il geneline yayan Rasim Uyan oldu.

Rasim Uyan, çıraklık döneminden beri çevreyi korumak için çalışan 25 yıllık bir erkek berberi. Uyan, dükkanındaki çevreci uygulama ve kampanyalarıyla müşterilerinin de çevreye duyarlı olmalarını sağlıyor. Müşterilerin çevre duyarlılığını artırmak için promosyonlar geliştiren Rasim Uyan, 5 kilo atık pil getirene, 50 adet cam şişe ya da pet şişe getirene, 500 adet mavi kapak getirene, 10 tane ağaç dikene saç ve sakal tıraşını bedava yapıyor. Özellikle atıkların geri dönüşümüne katkı sağlayan çalışmaları ile dikkat çeken Uyan, pillerin yanı sıra; sigara izmariti/paketi, cam şişe ve teneke kutuların da dükkanında toplanmasını sağlıyor.

Rasim Uyan’ın girişimleri ile Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO), Derince’deki birçok okula atık kutuları koymaya başlarken; İZAYDAŞ da atık pil kumbaralarını okullara dağıtmaya başladı. Rasim Uyan yalnızca çevre için çalışmıyor. Toplumsal konulara duyarlılığı ile dikkat çeken Rasim Uyan, aynı zamanda engelli vatandaşlara da daha iyi hizmet verebilmek için “Engel ve Yaşam” kursuna gidiyor ve dükkanını “engelli dostu” bir mekan haline dönüştürmek üzere çalışmalarda bulunuyor.