Sokağıma Ses, Mahalleme El Veriyorum

Proje Künyesi
Kurum : Yuva Derneği
Amacı : Suriyeli ve Türkiyeli bireylerin kaynaşması, birlikte güçlenmesi ve mahallenin dönüştürülmesi
Bölge : İstanbul
Hibe Tutarı : 499.992 TL
Proje Ortağı : İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı
Proje Süresi : 02 Ekim 2017 - 2 Ekim 2018
Durumu : Devam Ediyor
Proje Yılı : 2017

Mevcut Durum

Yapılan araştırmalar Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan Suriyelilerin barınma, sağlık, beslenme, iş ve eğitime erişim ile sosyal dışlanma gibi ortak sorunlarla boğuştuklarını göstermektedir. Suriyelilerin Türkiye’de yaşamaya başladıktan sonra karşılaştıkları sorunları ortadan kaldırmak ve yeni hayatlarına uyum süreçlerini başarılı bir şekilde tamamlamak için koruma, eğitim, geçim yaratma çalışmalarının ve en önemlisi sosyal uyum çalışmalarının ivme kazanmasına ihtiyaç vardır. Türkiyeli ve Suriyeliler arasındaki sosyal uyumu ve sosyal dayanışmayı güçlendirecek sürdürülebilir mekanizmalar kurulması gerekmektedir.

Projenin Hedefledikleri

• Yuva Ümraniye Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde Suriyeli ve Türkiyeli kadın ve gençlerden oluşan dayanışma grupları kurulacak.
  • Dayanışma grubu çalışmalarından çıkan önerilerle mahalledeki çocuk ve gençleri güçlendirmeyi amaçlayan etkinlikler düzenlenecek.
  • Kadınların merkeze devamını sağlamak için beceri kursları, hobi atölyeleri, sağlık, şiddet ve haklar konularında atölyeler düzenlenecek.
  • İki topluluğun sosyal uyumunu güçlendirecek spor turnuvası, film gösterimleri, piknikler, tiyatro gösterisi gibi mahalle aktiviteleri düzenlenecek.
  • Mahallenin ortak sorunlarına çözüm geliştirebilmek için dayanışma grubu temsilcileri, muhtar, okul aile birliği temsilcisi ve müftülük yetkilisinin katılımıyla bir Mahalle Dayanışma Grubu kurulacak.