Türk İşaret Dili Kullanan Sağır Çocuklar için İkidilli Okuma Gelişimi Uygulamaları

Proje Künyesi
Kurum : Türkiye İşitme Engelliler Derneği
Amacı : 4 yaş üstü sağır çocukların okuma becerilerinin, dil ve bilişsel gelişimlerinin desteklenmesi
Bölge : Türkiye Geneli
Hibe Tutarı : 199.726 TL
Proje Ortağı : Boğaziçi Üniversitesi, Gallaudet Üniversitesi
Proje Süresi : 8 Temmuz 2019 – 7 Temmuz 2020
Durumu : Başlıyor
Proje Yılı : 2019

Mevcut Durum

Birçok batı ülkesinde sağır çocukların dil, eğitim ve bilişsel gelişimlerini sağlayacak uygulamalar bulunmasına Türkiye’de okul öncesi sağır çocuklara yönelik görsel eğitim malzemesi çok kısıtlıdır. Bu durum, sağır çocukların bilgi dağarcığının, okuma becerilerinin, dil ve bilişsel becerilerinin yeterince gelişememesine sebep olmaktadır. Sağır çocukların Türk İşaret Dili ve Türkçe dillerini geliştirmelerine destek olacak, yaratıcılıklarını destekleyecek, ileriki eğitim ve sosyal yaşamlarına katkıda bulunacak materyallere ihtiyaç duyulmaktadır.

Projenin Hedefledikleri

• Türk İşaret Dili ve Türkçe ikidilli iki adet çocuk öyküsü hazırlanacak. Öyküler ASL+İngilizce'ye çevrilecek.
  • İşaretçiler çocuk öyküsü anlatımı konusunda eğitim alacak.
  • Öykünün çizimi, grafik tasarımı hazırlanacak ve videolar montajlanacak.
  • Öğretmenlerin sınıfta materyal olarak kullanabilmesi için örnek ders planları hazırlanacak.

DEVAM EDEN DİĞER PROJELER