Yaşamak Yetmez, Yaşatmak da Lazım

Proje Ortağı : Evde Bakım Derneği, Nöroloji Hemşireleri Derneği
Proje Süresi : 25 Temmuz 2015 - 1 Haziran 2016

Mevcut Durum

ALS hastaları, evde yoğun bakım koşulları oluşturularak deneyimi ve bilgisi olmayan hasta yakınları tarafından bakılmaktadır. Evde bakım süreci, hem hasta hem de hastanın bakımını üstlenen yakınları için travmatik ve çaresiz bir süreç olmaktadır.

Projenin Hedefledikleri

• Belirlenen illerde ALS hastalarına ev ziyaretleri yapılacak.
  • Ankara ve İstanbul'da kamu kurumları ve ilgili STK'ların katılımıyla iki çalıştay düzenlenecek.
  • Çalıştay sonucunda nitelikli, sürdürülebilir ve ekonomik bir bakım modeli oluşturulacak.

Projenin Sonuçları

• Proje illerinde 58 ALS hastasına ulaşıldı, her bir hastaya yaklaşık 3 kez ev ziyareti yapıldı.
  • Ev ziyaretlerinde ALS hastalarına ve ailelerine uzman sağlık personeli tarafından bilgi verildi.
  • ALS hastalarına yönelik “nitelikli, sürdürülebilir ve ekonomik bir bakım modeli oluşturulması” amacıyla Ankara’da bir çalıştay düzenlendi.
  • Çalıştayda ortaya çıkan öneriler ilgili kişi ve kurumlarla paylaşılmak üzere bir kitapta toplandı.