Parıltı ve TÜRGÖK Görmeyen Gençleri YKS’ye Hazırlıyor

Proje Künyesi
Kurum : Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği
Amacı : 12. sınıfta okuyan ya da liseden mezun olmuş, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek görme yetersizliği olan gençlerin, sürece ilişkin bilgilendirilmesi ve sınava hazırlanmalarına destek olunması
Bölge : Türkiye Geneli
Hibe Tutarı : 295.350 TL
Proje Ortağı : Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK)
Proje Süresi : 30 Temmuz 2021 - 30 Mayıs 2022
Durumu : Başlıyor
Proje Yılı : 2021

Mevcut Durum

Görmeyen gençler sınav süreçlerinde gören akranlarının karşılaştığı sorunların yanı sıra görme yetersizliğinden kaynaklanan sorunlarla da mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Hangi bilgiye nasıl ulaşacakları konusunda yeterli veriye sahip olmayan görmeyen gençler, YKS’de potansiyellerini en üst düzeyde sergileyememektedirler. 12. sınıfta okuyan ya da liseden mezun olmuş, YKS’ye girecek görme yetersizliği olan gençler, bütüncül bir yaklaşımla hazırlanmış çok yönlü bir rehberlik desteğine ihtiyaç duymaktadır.

Projenin Hedefledikleri

• Sınav Sürecini Değerlendirme Ölçeği geliştirilecek ve uygulanacak.
  • Seçilen 50 öğrenciye sesli eğitim materyallerinin ve seslendirilmiş beş deneme sınavının bulunduğu USB bellek iletilecek.
  • 50 öğrencinin YKS’de seçtiği alanlara ilişkin Braille eğitim materyalleri hazırlanacak.
  • Sınav okuyucu ve kodlayıcıları ile iki deneme sınavı simülasyonu gerçekleştirilecek.
  • Altı ay süresince 50 öğrenci ile proje ekibinin modere ettiği 20 çevrim içi toplantı ve 10 çevrim içi ders oturumu düzenlenecek.
  • Her biri 20-30 dakikalık beş bilgilendirici video hazırlanacak.

DEVAM EDEN DİĞER PROJELER