Şehrin Pusulası: Çocuklar

Proje Künyesi
Kurum : Hempa Çocuk Derneği
Amacı : Ankara’nın Altındağ ilçesinde iki mahallede yaşayan sosyo-ekonomik açıdan kısıtlı veya mülteci çocukların kent hakkı bilincinin geliştirilmesi ve kente aidiyetlerinin artırılması
Bölge : Ankara
Hibe Tutarı : 189.997 TL
Proje Ortağı : Ankara Kent Araştırmaları Enstitüsü, İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı
Proje Süresi : 26 Temmuz 2021 - 25 Temmuz 2022
Durumu : Başlıyor
Proje Yılı : 2021

Mevcut Durum

Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Önder ve Kale mahalleleri; mülteci nüfusu yoğun, farklı kültürel geçmişlerden gelen çocukların bir arada yaşadığı, okula devam oranlarının düşük, çocuk işçiliği oranlarının yüksek olduğu, sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı mahallelerdir. Çocukların yaşadıkları çevrenin dışında deneyimler elde edebilmeleri ve yaşadıkları şehrin imkânlarından faydalanabilmeleri için hem haklarının hem de şehrin tarihi ve fırsatlarının farkında olmaları gerekmektedir. Çocuklar, kent bilinci ve kente aidiyetlerinin gelişmesiyle birlikte haklarına da sahip çıkabileceklerdir.

Projenin Hedefledikleri

• Yaklaşık 30 kişiden oluşan proje ekibi ve gönüllü grubuna yönelik mentorluk, proje yönetimi, pedagojik yaklaşım, çocuk hakları, kent hakları, video kurgusu ve fotoğrafçılık eğitimleri verilecek.
  • Eğitim alan proje ekibi 100’er kişilik dört webinar düzenleyecek ve aldıkları çocuk hakları ve kent hakkı eğitimlerini gönüllü havuzuna ve açık çağrı ile belirleyecekleri konuya ilgili gençlere aktaracak.
  • Kale ve Önder Mahallelerinde 10-16 yaş arasında 180’er çocuğa çocuk hakları ve kent hakları eğitimleri verilecek, eğitici kent gezisi düzenlenecek.
  • Çocuklar belediye yetkilileri ile görüşerek kente dair önerilerini sunacaklar.

DEVAM EDEN DİĞER PROJELER