Türk İşaret Dili Kullanan Sağır Çocuklar İçin İkidilli Okuma Gelişimi 2

Proje Künyesi
Kurum : Türkiye İşitme Engelliler Derneği
Amacı : 4 yaş üstü sağır ve görme engelli çocukların okuma gelişimi, dilsel ve bilişsel gelişimlerini desteklemek için Türk İşaret Dili ve Türkçe olmak üzere ikidilli beş elektronik etkileşimli çocuk öyküsü oluşturulması
Bölge : Türkiye Geneli
Hibe Tutarı : 262.400 TL
Proje Ortağı : Boğaziçi Üniversitesi
Proje Süresi : 26 Temmuz 2021 - 25 Temmuz 2022
Durumu : Başlıyor
Proje Yılı : 2021

Mevcut Durum

Birçok batı ülkesinde sağır çocukların dil, eğitim ve bilişsel gelişimlerini sağlayacak uygulamalar bulunmasına rağmen Türkiye’de okul öncesi sağır çocuklara yönelik görsel eğitim malzemesi çok kısıtlıdır. Bu durum, sağır çocukların bilgi dağarcığının, okuma becerilerinin, dil ve bilişsel becerilerinin yeterince gelişememesine sebep olmaktadır. Sağır çocukların Türk İşaret Dili ve Türkçe dillerini geliştirmelerine destek olacak, yaratıcılıklarını destekleyecek, ileriki eğitim ve sosyal yaşamlarına katkıda bulunacak materyallere ihtiyaç duyulmaktadır.

2019-2020 yıllarında yürütülen projenin ilk yılında Türk İşaret Dili (TİD) ve Türkçe ikidilli, Android ve IOS ile uyumlu çocuk öykü kitabı uygulaması geliştirildi. Projenin ikinci yılında uygulamanın geliştirilmesi ve yeni öykü kitapları eklenmesi planlanmaktadır.

Projenin Hedefledikleri

• Öykü uygulaması, çok sayıda öykünün eklenmesi için dinamik hâle getirilecek.
  • Sabancı Vakfı tarafından yayımlanan beş Papuduk çocuk kitabı ve Öfkeli Örümcek Rıza öyküsü etkileşimli olarak uygulamaya entegre edilecek.
  • Her öykü için öğretmenlerin kullanabilecekleri, çocukların yaratıcılık yeteneklerini geliştirecek etkinliklerin yanı sıra işaret dillerinin sözcük ve yapısına dair bilgilendiren birer örnek ders planı hazırlanacak.

DEVAM EDEN DİĞER PROJELER