24.11.2016
Uzun süre emek verip ardından atama bekleyen öğretmenlerin göreve başladıktan sonra da pek çok fiziki ve toplumsal sorunla karşılaştıklarına dikkat çeken Koyunsağan “Öğretmenler gittikleri yerlerde hem okulun imkanları, hem de öğrenciler ve ailelerin hayatlarıyla ilgili meselelerle karşılaşıyorlar. Onların ekonomik ve sosyal hayatlarını iyileştirmek konusunda da sorumluluk duyarak kısıtlı imkanlarla o bulundukları yöreyi kalkındırıyorlar. Biz Sabancı Vakfı olarak, Fark Yaratanlar Programı kapsamında görev yaptıkları bölgede olağanüstü değişimler yaratan öğretmenlerin örneklerini paylaşıp, model olmalarını istiyoruz.” dedi.
Sabancı Vakfı Fark Yaratanı olarak seçilen çok sayıda öğretmen arasından iki örnek veren Koyunsağan “Baba-çocuk ilişkisini anaokulundan itibaren geliştirmeyi hedefleyen Nurten Akkuş ile öğrencileriyle birlikte bütün köy halkını seferber ederek modern bir köy enstitüsünü hayata geçiren Fatma Ayan gibi ülkemizde değerli projeler yürüten birçok öğretmen var. Bu öğretmenlerin, çocukların hayatında yarattığı olağanüstü etkilerin farkında olmalı ve onlara destek vermeye daha çok gönüllü olmalıyız.” dedi.
Öğretmen Nurten Akkuş’un projesi 20 ilde model alındı
Sabancı Vakfı’nın Fark Yaratan olarak seçtiği öğretmenlerden birisi olan Samsun’un Ayvacık Anaokulu öğretmeni Nurten Akkuş’un, babaların okul öncesi eğitime katılımlarını artırmak için geliştirdiği ‘Baba Bana Bir Masal Anlat’ projesi 20 ilde örnek alındı.
Eğitimde yeni bir model olan projede, babalar belli bir takvime göre okula davet ediliyor, onlara eğitimler ve baba-çocuk ilişkisi konulu seminerler veriliyor. Babalar okulda çocuklarıyla birlikte masal okuma, drama sahneleme ve şarkı söyleme gibi faaliyetler gerçekleştiriyor. Sınıf içi aktiviteler ise her hafta başka bir çocuğun babası tarafından yürütülüyor. Böylece çocuklarının öz güven duygusunu geliştirmesine de yardımcı oluyorlar.
Nurten Akkuş’un diğer iki projesi; aileleri empati, sanat, aile eğitimi gibi konularda geliştirmek üzere açılan ve Türkiye’nin ilk aile okulu olan “Empati Okulu” ile 35 köy anasınıfında yaklaşık 500 öğrenciye ulaşan “Oyuncak Kumbarası” da meslektaşlarına ilham kaynağı oldu.
Öğretmen Fatma Ayan modern bir köy enstitüsü kurarak öğrencilerin ve ailelerinin hayatında fark yarattı
Sabancı Vakfı’nın destek verdiği bir başka Fark Yaratan öğretmen Alanya’nın Mahmutlar beldesindeki Kılıçarslan İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Fatma Ayan da ilk olarak eşi, komşuları ve belediyeden destek alarak harap durumdaki okulun tadilatını yaptı.
Gönüllülerle beraber okulda kütüphane kurmak için çektiği video ile internetten yaptığı çağrıya karşılık gelen kitaplarla Türkiye’nin ilk açık kütüphanesini kurdu. Sekiz bin kitaplık açık kütüphane Alanya’da çok ses getirince Alanyalı müteahhitler, okulu yenilemek için seferber oldu.
Fatma Ayan okulun fiziksel koşullarını iyileştirirken diğer yandan da Waldorf eğitim sistemini müfredatla bütünleştirerek öğrencilerine derslerden sonra katıldıkları dikiş, tadilat, alet kullanma, kaybolan geleneksel oyunlar gibi atölyeler düzenledi. Okul, ailelerin de zamanla bu çalışmalara katıldığı modern bir köy enstitüsüne dönüştü.
Arama