31.12.2012
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Trakya Üniversitesi işbirliği, Sabancı Vakfı, MESEDER (Metropolis Sevenler Derneği) ve Torbalı Belediyesi desteğiyle 22 yıldır sürdürülen Metropolis Antik Kenti’ndeki 2012 yılı kazı çalışmaları tamamlandı. Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Aybek başkanlığında yürütülen kazılarda, Türkiye, Almanya ve Avusturya üniversitelerinden de akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla geniş kapsamlı çalışmalar gerçekleştirildi. Bu doğrultuda Metropolis eski yazılı buluntuları ve diğer arkeolojik kalıntılar üzerinde yeni tespitler yapıldı.
“Ören yeri çalışmaları 2013 yılında tamamlanacak”
Kazı Başkanı Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Aybek, yaptığı açıklamada “22 yıldır süren kazılarda, bu yıl önemli gelişmeler kaydettik: Metropolis Antik Kenti’nin ören yeri olması konusunda önemli adımlar attık. Ören yeri projesi kapsamında, kentteki belirli noktalara bilgi panoları ve yönlendirici levhalar yerleştirilerek, Metropolis’in çevresinin çitle çevrilmesi uygulaması başlattık. Öte yandan İş Kur’un Toplum Yararına Çalışma Projesi’ne (TYÇP) destek vererek, bölgedeki kadınları kazı alanında istihdam ettik. Bu yıl bizim için en büyük sürpriz, yaklaşık 1000 yıl önce inşa edilen kale duvarlarında yapı taşı olarak kullanılan mantolu kadın heykeli oldu. 2 bin 500 yıllık kadın heykeli, Metropolis’in zenginliğini ve görkemini gözler önüne seren nitelikte. Heykeli ve bu yılki kazılarda ortaya çıkardığımız 72 adet envanterlik ve 175 adet etütlük eseri İzmir Arkeoloji Müzesi’ne teslim ettik” dedi.
Metropolis Antik Kenti’nin sırlarını gün yüzüne çıkarmaya devam edeceklerini belirten Aybek, antik kentin ören yeri çalışmalarının 2013 yılında tamamlanacağını söyledi.
“Metropolis’in gelecek yıl hangi sürprizleri sunacağını merakla ve heyecanla bekliyoruz”
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, Sabancı Vakfı’nın Metropolis Antik Kenti kazılarına 2013 yılında da destek vermeye devam edeceğini belirterek, “Sabancı Vakfı olarak, kültür varlıklarının gün ışığına çıkması ve ülkemizin tarihsel mirasları arasına katılması bizim için çok önemli. 2013 kazı döneminde Metropolis’in bizlere hangi sürprizleri sunacağını merakla ve heyecanla bekliyoruz” dedi.
Metropolis’in mirası koruma altında
Metropolis Antik Kenti kazıları bu yıl, Palaestra kuzey galeri ve mozaiği ile Roma hamam yapısının kuzeyindeki mozaikli salon ve havuzlarda gerçekleştirildi. Kazılarda bulunan sikke, pişmiş toprak, cam, maden ve kemik gibi tüm küçük eserlerin temizlenme ve restore edilme süreci tamamlandı. Gün yüzüne çıkan tüm eserlerin sağlıklı bir şekilde korunması için bir sistem oluşturuldu ve tüm eserlerin kayıtları düzenli bir hale getirildi.
Metropolis Hakkında
1990’dan bu yana sürdürülen kazılarla gün ışığına çıkarılmaya çalışılan Metropolis Antik Kenti, Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey köyleri arasındaki bir tepede bulunuyor. Metropolis’in tarihi, kentin yakınlarındaki Neolitik Çağ'daki ilk yerleşim izlerinden Klasik Çağ'a, Hellenistik Çağ'dan Roma ve Bizans dönemlerine, Beylikler ve Osmanlı tarihine kadar uzanıyor.
Bugüne kadar yapılan kazılar sonunda Antik Tiyatro, Peristyl Evler, Stoa (Sütunlu Galeri), Bouleuterion (Meclis Binası), biri büyük diğeri küçük iki Roma Hamamı, Gymnasion (Spor Salonu), Devlet Agorası, Dükkanlar, Genel Tuvalet, Sokaklar gibi antik kent dokusunu oluşturan yapılar ve mekanlar bulundu. Ayrıca bu mekanların kazı çalışmaları sırasında seramik, sikke, cam, mimari parçalar, figürler, heykeller, kemik ve fildişi eserler, pithos (depolama küpü) ve birçok Hellenistik Dönem seramikleri ile maden eserlerden oluşan 10 binin üzerinde tarihi eser gün yüzüne çıkartıldı. Kazılarda elde edilen eserler, bugün İzmir Tarih ve Sanat, İzmir Arkeoloji ve Selçuk Efes müzelerinde sergileniyor.
Arama