hamburger-menu-img
leaf
Geri Tamamlanan

Köyde Müzikist Var - Köy Öğretmenleri İçin Müzik Eğitimi Rehberi

2024

Proje Künyesi
Kurum : Müzikist Derneği
Amacı : Köy okullarında görev yapan öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin desteklenmesiyle çocukların nitelikli müzik eğitimine erişebilmesinin sağlanması
Bölge : Bursa
Hibe Tutarı : 948.911,20 TL
Proje Ortağı : Bursa Uludağ Üniversitesi, Köy Okulları Değişim Ağı Derneği
Proje Süresi : 17 Temmuz 2024 – 16 Temmuz 2025
Durumu : Tamamlandı
Proje Yılı : 2024

MEVCUT DURUM

Türkiye’de özellikle kırsal bölgelerde sanat ve sanat eğitimine erişim oldukça sınırlıdır. 25 bin okulun 9 bini köylerde yer almakta, yaklaşık 450 bin ilkokul öğrencisi köylerde eğitim görmektedir. Bu da müzikle veya bir enstrümanla tanışmamış binlerce çocuğun varlığına işaret etmektedir. Farklı bölgelerdeki müzik öğretmeni adaylarıyla yapılan araştırmada, katılımcıların %76’sı öğretmenlik uygulamaları açısından kendini yetersiz hissettiğini belirtmiştir. Bu nedenle hem köy okullarındaki öğretmenlerin hem de öğrencilerin sanatla desteklenmesi büyük önem taşımaktadır.

PROJENİN HEDEFLEDİKLERİ

  • Yüz yüze ve çevrimiçi buluşmalarla öğretmenlerin müzik eğitimine yönelik ihtiyaçları tespit edilecek.
  • Köy okullarında görev yapan öğretmenlerin sınıflarında uygulayabileceği müzik içerikli etkinlikleri kapsayan 20 modülden oluşan bir eğitim rehberi hazırlanacak.
  • Bursa’nın Keles ve Orhaneli ilçelerinde yer alan 8 köy okulunda görev yapan 16 öğretmen kendi okullarında müzik içerikli etkinlikleri uygulayacak.
  • Uludağ Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümünde okuyan 16 öğrenci Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında köy okullarını ziyaret edecek.

PROJENİN SONUÇLARI

  • Öğretmenlerin sınıflarında uygulayabilecekleri müzik içerikli etkinlikleri kapsayan 26 modülden oluşan bir eğitim rehberi hazırlandı.
  • Bursa’nın Orhaneli ilçesindeki 6 köy okulunda görev yapan 11 öğretmen oryantasyon eğitimi aldı.
  • Bursa Uludağ Üniversitesi’nden 5 öğretmen adayı, okullardaki uygulamalarda mentorluk desteği sundu.
  • Katılımcı öğretmenler, rehberdeki modülleri kendi sınıflarında uyguladı.
  • 106 uygulama ve 262 çocuk müzikle tanışma ve etkinliklere katılma fırsatı buldu.

logo