Sağır ve İşitme Engelli Kadın Hakları Eğitim Platformu

Proje Künyesi
Kurum : Dem Derneği
Amacı : Sağır ve işitme engelli kadınların, kadına yönelik şiddet ve şiddet ile mücadele mekanizmaları başta olmak üzere hakları ile ilgili farkındalığının artması
Bölge : Türkiye Geneli
Hibe Tutarı : 293.550 TL
Proje Ortağı : Engelli Kadın Derneği, Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu
Proje Süresi : 26 Temmuz 2021 – 26 Haziran 2022
Durumu : Başlıyor
Proje Yılı : 2021

Mevcut Durum

Kadın hakları alanında yapılan çalışmaların engellilere erişimi kısıtlıdır. Özellikle yüzde 37’si okuma yazma bilmeyen, lise mezunu olanların yazılı içerikleri dördüncü sınıf seviyesinde okuyup anlayabildiği ve bir kısmının ana dilinin işaret dili olduğu işitme engelli ve sağır toplum için mevcut hak temelli çalışmalar yeterince erişilebilir değildir.

İşitme engelli ve sağır bireyler için çalışmalar yürüten kuruluşlar ise, büyük oranda üyelerine yönelik birey özelindeki işitme kaybı sorununu merkeze alarak çözüm üretmektedirler. Bazı örgütlerin kadın meclisleri gibi alt oluşumları mevcut olmakla birlikte bu alanda hak temelli faaliyetler çok sınırlıdır.

Bu nedenle özellikle sağır ve işitme engelli kadınlar için erişilebilir bilgi kaynaklarına ve hak temelli çalışmalar yürütülmesine ihtiyaç vardır.

Projenin Hedefledikleri

• Kadın örgütlerini, sağır ve işitme engelli örgütlerini bir araya getirecek üç çalıştay ve alan taraması yoluyla ihtiyaçlar belirlenecek ve eğitim içerikleri oluşturulacak.
  • Erişilebilir 50 eğitim videosu ve ölçme-değerlendirme testleri hazırlanacak ve tasarlanacak internet sitesi üzerinden yayına alınacak.
  • Üç farklı ilde elçilik atölyeleri düzenlenecek ve 48 işitme engelli ve sağır kadın elçi kendi illerinde eğitim platformunu yaygınlaştırması için desteklenecek.
  • Ön-son testler ve bir genel test ile eğitim içeriği, platforma kaydolan ilk 100 katılımcı tarafından değerlendirilecek. Bu değerlendirmeler ışığında eğitim içeriğinde revizyonlar yapılacak ve platformun nihai hâli herkesin kullanımına açılacak.

DEVAM EDEN DİĞER PROJELER